erfgoedobject

Scherpereels kapel

bouwkundig element
ID
60558
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60558

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Scherpereels kapel", gelegen bij de erfoprit van de hoeve "Goed te Gavere". Hoeve waarvan het gebouwenbestand voornamelijk dateert uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Bedehuisje toegewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis en opgetrokken in 1894, zie opschrift in boogveld "1894 gedachtenis der familie Vandenberghe-Delaey". De familie baatte de hoeve uit in het midden van de 19de eeuw, de naam van hun dochter Anna vinden we onder het opschrift. Zij laat de kapel opbouwen om de bekering en de genezing te bekomen van haar vader Jan Vandenberghe. Kadastraal onderzoek toont aan dat de kapel is opgetrokken op de plaats van een ouder kapelletje.

Neogotische kapel van rode baksteen onder leien zadeldak bekroond met ijzeren kruis. Sierlijk uitgewerkte groengeschilderde houten dakrand. Bedehuisje met rechthoekig grondplan met op de hoeken op elkaar gestelde steunberen. Puntgevel met rechthoekige deuropening met groengeschilderde ijzeren deur. Boven de deuropening, spitsbogig boogveld, arduinen steen met de opschriften "Anna" en "1894 gedachtenis der familie Vandenberghe-Delaey".

Interieur. Bepleisterd en lichtblauw, licht- en donkerbruin beschilderd interieur met spits tongewelf. Neogotische wandbeschildering met drapering, IHS-symbolen en lelies. Altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op houten sokkel. Rechts van het altaar medaillon met het Heilig Hart van Christus, links medaillon met Onze-Lieve-Vrouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1905/schets 3, 1919/schets 7, 1937/schets 1 en 1957/schets 13); legger 212 (artikelnummers 101, 692 en 1129).
  • VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis in Bellegem, s.l., 1991, p. 29.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scherpereels kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60558 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.