erfgoedobject

Hof van Mortagne en Mortagnekapel

bouwkundig element
ID
60556
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60556

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve "Hof van Mortagne". Voor het eerst vermeld in een oorkonde van de stad Brugge van 1337 als foncier van de gelijknamige heerlijkheid te Bellegem. Voormalig tweeledig geheel bestaande uit een opperhof met mote en rijk uitgebouwde herenwoning en een neerhof met de hoevegebouwen. Eertijds gesloten hoeve, alsdusdanig aangeduid bij Ferraris (1770-1178) en op de Atlas der Buurtwegen (1843).

Huidige hoevegebouwen voornamelijk uit het einde van de 18de eeuw, opgesteld in tweevoudige L-vorm rond een gekasseid erf. Lange oostelijke erfoprit. Ten noorden het woonhuis van 1922, ten zuiden stallingen van circa 1800. Ten westen schuur van 1784, gedateerd met gevelsteen boven poort.

"Mortagnekapel", "Spookkapel" of "Putjes kapel" gelegen tegenover de ingangsdreef van de hoeve het "Hof van Mortagne", opgetrokken in het begin van de 19de eeuw. De kapel is herhaalde malen verplaatst onder meer bij de aanleg van de autoweg A17.

Bedehuisje opgetrokken om de geesten die op het domein rondzwierven te bezweren. De geesten waren afkomstig van misdadigers die veroordeeld werden op de heerlijkheid en wiens geest niet in de hemel kon worden opgenomen. Volgens overleveringen was de spookkapel via een onderaardse gang verbonden met het kasteel van Mortagne dat omstreeks 1576 op de motte van de hoeve werd opgetrokken. In de gang zou een vergeetput aanwezig geweest zijn. Een reusachtige in steen gebeeldhouwde hond bevond zich aan het einde van de gang en diende om mogelijke achtervolgers af te schrikken. Het kasteel werd vermoedelijk in het midden van de 19de eeuw afgebroken.

Gebetonneerde kapel op een octogonaal grondplan met ongelijke zijden. Baldakijnvormig zinken dak met franjes bekroond door ijzeren kruis. Rondbogige metalen deur met gekleurd glas.

Interieur met beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen.

  • VAN BETSBRUGGE G., Kapel en kruis in Bellegem, s.l., 1991, p. 26.
  • VAN BETSBRUGGE G., CALLENS I., DECALUWÉ C., Bellegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 5, Tielt, 1993, p. 181-186.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof van Mortagne en Mortagnekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.