Hoeve Het Clythof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Clythof

Beschrijving

18de-eeuwse hoeve, "Het Clythof". Voorgesteld in 1744-1745 op plan van heerlijkheid Gavere te Bellegem. Woonhuis gedateerd 1764, zie balkslof met kerktoren, ook stal en schuur zouden uit deze periode dateren. Open hoeve met vierkante opstelling bestaande uit lage bakstenen bestanddelen.

Ten noorden van woonhuis kapel ter hoogte van begin van erfoprit. Ten noorden woonhuis, ten oosten recente wagenberg aangebouwd aan stallen, ten zuiden eveneens stallen; ten westen schuur. Ten zuiden van de hoeve boomgaard. Witgeschilderd woonhuis op gepikte plint, onder pannen zadeldak (tot 1932 strodak) met getoogde muuropeningen.

• VAN BETSBRUGGE G., CALLENS I., DECALUWÉ C., Bellegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 5, Tielt, 1993, p. 126-128.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline