Herenhuis Les Ombreuses

Herenhuis zogenaamd "LES OMBREUSES" (zie opschrift rechts van deur).
Woning opgetrokken in 1871 als een huis met stallingen. In 1931 wordt het volume opgedeeld. De dienstwoning of conciërgewoning met wagenhuis en stallingen wordt een afzonderlijk volume. In 1987 worden beide volumes opnieuw samengevoegd.
Het woonhuis wordt na de Eerste Wereldoorlog ingericht als kliniek door de Zusters van liefde van Groeninghe onder de benaming "Clinique orthopédique du docteur van Huffel". De kliniek verhuist in 1922 naar Helkijn. Tussen 1923 en 1925 vestigden de Zusters Ongeschoeide Karmelietessen of de Theresianen zich in het huis, dit in afwachting van het vinden van een geschikte woongelegenheid in de omgeving van Ieper.

Vrijstaand dubbelhuis met voortuin, aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met gietijzeren hek. Achter het woonhuis is er een tuin met verschillende fruitbomen die nog deels ommuurd is, restanten van de muur die vroeger rondom heel het perceel liep.
Lijstgevel van rode baksteen met schelpberaping van zes traveeën en twee bouwlagen op arduinen sokkel onder pannen schilddak (zwarte pannen), omlopende houten kroonlijst. Gevel horizontaal belijnd door doorgetrokken waterlijsten en onderdorpels. Op de eerste bouwlaag rechthoekige muuropeningen gevat in een vlakke witbeschilderde omlijsting voorzien van persiennes. Op de eerste bouwlaag getoogde muuropeningen, eveneens gevat in een witbeschilderde vlakke omlijsting. Rechthoekige houten deur met gedeeld bovenlicht, bordestrap van drie treden.
Achtergevel van rode baksteen, oorspronkelijk voorzien van schelpberaping, thans deels verwijderd. Lijstgevel van vijf traveeën en één blinde travee. Stalvleugel aangebouwd onder blinde travee. Rechthoekige muuropeningen, op de benedenverdieping voorzien van persiennens.
Rechterzijgevel van rode baksteen, oorspronkelijk ook voorzien van schelpberaping, thans deels verwijderd. Linkerzijgevel van rode baksteen.

Stalvleugel van verankerde rode, deels witbeschilderde baksteen, van één bouwlaag oorspronkelijk onder pannen lessenaarsdak thans onder mansardedak.

Interieur. Herenhuis met traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang met trap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1871/schets 14, 1884/schets 8, 1931/schets 38, 1948/schets 23, 1982/schets 35 en 1987/schets 29); legger 212 (artikelnrs. 95, 678, 875, 1102, 1392 en 2831).
  • ROOBROEK J., Bellegem: de landelijke gemeente 1944-1976, Kortrijk, 1986, p. 276-277.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline