Klokhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klokhoeve

Beschrijving

Historische hoeve "Klokhoeve" aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. Het huidige gebouwenbestand dateert uit het einde van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd erf. Lange oostelijke erfoprit. Ten noorden van het erf, boerenhuis van 1886 zie arduinen gevelsteen. Zijgevel met vlechtingen. Ten westen stalvleugel van 1901 zie datumsteen in linker zijpuntgevel met vlechtingen en muurnis. Ten zuiden schuur met geïncorporeerd wagenhuis, gemarkeerd door afgesnuite hoek. Ten noorden voormalige boomgaard met ovenbuur van circa 1900.

• SANTY F., CALLENS I., DECALUWÉ C., Aalbeke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 7, Tielt, 1995, p. 124-125.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline