Gebroeders van Raemdonckpark

Beschrijving

Gebroeders van Raemdonckpark. Park gelegen tussen de spoorwegberm, L. De Boningestraat, Minister De Taeyelaan en Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan. Aangelegd met de wijk De Drie Hofsteden verwijzend naar de drie hoeves die er stonden. Tussen 1959 en 1967 bouw van 250-tal woningen en twee flatgebouwen. Park aangelegd naar ontwerp van M. Neirynck. Centrale blaasvormige vijver met eiland bereikbaar via brug en ingangspoort. Eiland aangelegd als heidepark met azalea's, rododendrons, magnolia's en sparren. In het park drie moerascipressen. Voorts ook een groot aantal elzen.

• DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 153-155.

Aanvullende informatie

Op basis van historisch kaartmateriaal wordt duidelijk dat het eiland in de kasteelvijver op dezelfde plaats ligt als de oude omwalde hoeve, waarbij ook de toegang vanaf de Lode de Boningelaan werd bewaard.

• Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1949-1970: Topografische kaart van België, tweede basiskaart, eerste uitgave, terreinopnames 1949-1969, schaal 1:25.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
Auteurs: Claeys, Dries