Magdalena Zwembad

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magdalena zwembad

• is aangeduid als beschermd monument Magdalena Zwembad

Beschrijving

"Magdalena zwembad". Provinciaal zwembad opgetrokken in 1960 naar ontwerp van Paul Felix, Jan De Jaegere, Jan Tanghe en Christian Van der Plaetse. Opvallend ontwerp gekenmerkt door de tegenstelling tussen de gesloten muur-plaat-architectuur van het dienstenblok en de open constructie van de zwemhal. De wanden van de hal zijn rondom om van glas, waardoor het zwemmen zoveel mogelijk op de natuur wordt betrokken.

• NOVGORODSKY L. 1966: Le bassin de natation provincial de Courtrai. Architectes: Chr. Van der Plaetse, P. Félix, J. Tanghe, J. De Jaegere, La Technique des Travaux 42.1-2, 2-10.
  • S.N. 1990: Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 62.
  • S.N. 1966: Le bassin de natation de Courtrai. Architectes: Chr. Van der Plaetse, P. Felix, J. Tanghe, J. De Jaegere, La Maison 22.9, 284-286.

Aanvullende informatie

Het zwembad is gesloten. Er is een ontwerpwedstrijd opgestart via de Open Oproep (Vlaamse bouwmeester) voor herbestemming binnen de onderwijsgebouwen voor hogeschool Howest.

• Informatie verkregen van Frederik Mahieu (maart 2021).