Hotel Aux armes de France

Beschrijving

Diephuis met laat 19de-eeuws uitzicht, maar met oudere 18de-eeuwse kern. Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak; centrale dakkapel met gebogen, gebroken fronton en voluten. Houten kroonlijst rustend op uitgewerkte consoles waartussen verdiepte rechthoekige panelen. Fraai uitgewerkte eclectische bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel. Behouden drieledige winkelpui van hout en gietijzer met verdiepte centrale deur; marmeren plint. Mozaïekvloer met opschrift: "MAISON FONDEE EN 1876 A L'ORPHELINE A: VANDENBROUCKE. VERBEKE" en voor het linker- en rechter uitstalraam respectievelijk: "LAYETTES" en "TROUSSEAU". Rechthoekige bovenvensters onder hoofdgestel met gebogen fronton; gietijzeren balkon op consoles die de vensters op de tweede bouwlaag flankeren. Eerste verdieping gemarkeerd door gevelbreed gietijzeren balkon. Op de 1ste verdieping vrij gaaf bewaard empire-salon.

Rococo-tuinvleugel: dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen dak met houten dakkapel. Bepleisterde bakstenen gevel op gepikte plint. Verticale gevelritmering door pilasters die geblokt zijn op de hoeken en versierd zijn met medaillon en guirlande in het midden. Licht getoogde vensters met behouden houtwerk. Korfboogdeur in arduinen omlijsting onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden; uitgewerkte sluitsteen en rankwerk in de zwikken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00654 en W/00941.

Aanvullende informatie

In de tuin ligt een smal gebouw (Jan Persijnstraat 7). De onderste bouwlaag is een baksteenbouw uit de 16de eeuw. Deze bevat aan de noordzijde zeven zichtbare tudorvensters met dagkanten in profielbakstenen, vergelijkbaar met de vensters van de refter van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (eerste kwart 16de eeuw). De tweede bouwlaag met rondboogvensters en muizentandfries dateert uit de 19de of vroege 20ste eeuw. Uit deze periode dateren ook de decoratief uitgewerkte muurankers van de onderste bouwlaag. De geschiedenis en functie van het 16de-eeuwse gebouw is onbekend. Misschien gaat het om een restant van het Blijdehuis, de stedelijke wapenopslagplaats, die zich bevond tussen de Grote Markt en de Jan Persijnstraat.