Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

De kapel van Holt wordt gebouwd in 1669 om een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in onder te brengen, dat aan een boom hing. In 1775 wordt een kluis toegevoegd. De huidige kapel is een neoclassicistisch gebouw van één travee met halfronde sluiting, gedateerd 1851. Bakstenen gebouw onder zadeldak met klokkenruitertje. Gecementeerde mergelstenen plint, mergelstenen hoekbanden en dito geprofileerde kroonlijst. In de zijgevels telkens een rondboogvenster met metalen roedeverdeling. De voorgevel is voorzien van aandak en muurvlechtingen, een mergelstenen topstuk, een rechthoekig portaal in vlakke, hardstenen omlijsting met oorspronkelijk houtwerk, waarboven een mijtervormige nis met kruisbeeld en datering 18/51.

Mobilair: Sint-Brigittabeeld, Sint-Rochusbeeld en Madonna, volkskunst, gepolychromeerd hout.