Neoclassistisch herenhuis met bijhorend magazijn

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis met bijhorend magazijn (thans verbouwd en geïntegreerd in het woonhuis) van 1892, naar ontwerp van A. Delacrroix. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en pannen); drie dakvensters waarvan twee met driehoekig fronton en voluten. Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel. Enerzijds horizontale accentuering door de schijnvoegen op de begane grond, de arduinen cordons, de doorgetrokken onderdorpels van de getoogde bovenvensters en de houten geprofileerde kroonlijst rustend op consoles waartussen rechthoekige spiegels en anderzijds verticale gevelritmering door de zijrisalieten op de bovenverdieping gemarkeerd door geblokte pilasters. Linkertravee gemarkeerd door zwaar arduinen balkon met balusters. Rechthoekige benedenvenster in arduinen omlijsting. Bovenvenster in geriemde omlijsting met oren. Behouden schrijnwerk. Volledig aangepast interieur, onder meer ontvangsthal met trap, door de Kunstwerkstede Gebr. De Coene (Kortrijk).

• Stadsarchief Kortrijk, 75, nr. 3800 (of 1674).