Hovenierswoning met koetshuis

Beschrijving

Twee burgerhuizen, woonhuis van de tuinman en aansluitend ijzeren hek volgens bouwplan opgetrokken in 1873, naar ontwerp van Leopold De Geyne.

Nummer 142-144. Een enkel- en dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op de begane grond geaccentueerd door horizontaliserende imitatiebanden bovenvensters met Franse balusterbalkons en hoofdgestel.

Nummer 146. Onderkelderd woonhuis van tuinman, drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Neo-Vlaamserenaissance-stijl, zie stenen kozijnen en als drielicht uitgewerkte muuropeningen op begane grond, natuurstenen muurbanden; tegelfries tussen twee bouwlagen.

Koetshuis, eveneens getypeerd door natuurstenen muurbanden en tegelfries.

De ingangspartij wordt gevormd door een open ijzeren gepunt traliehekwerk met een vleugelpoort. De toegang wordt beheerst door beuken, een linde en paardekastanjes. Het toegangspad is spijtig genoeg reeds verhard met asfalt.

• Stadsarchief Kortrijk 58, nr. 662.

De twee burgerhuizen (nummers 142-144) werden gesloopt.