Herenhuis van 1871

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1871

Beschrijving

Herenhuis van 1871 gebouwd in opdracht van Maes-Ledury. In 1941 ombouwen van trapzaal, plaatsen van erker en bijbouwen van een badkamer naar ontwerp van Jacques Viérin in opdracht van A. Van Lerberghe. In 1944 vervangen van houten toegangspoort door metalen exemplaar.

Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale geleding door middel van imitatiebanden op de begane grond, doorgetrokken lekdrempels en waterlijst en kroonlijst op klossen. Middenrisaliet met koetspoort met beglaasde smeedijzeren vleugeldeur waarboven houten erker (1941) op oorspronkelijke balkonplaat. Steekbogige bovenvensters in geriemde omlijsting met T-kozijn en kleine roede in bovenlicht.

Interieur: koetsdoorgang met art-decotegelvloer uit de jaren 1920. Links toegang tot traphal (trap van 1944). Grote tuin waarnaast voorheen de loodwitfabriek van A. Van Lerberghe, zie Volksplein.