Neorégence herenhuis

Beschrijving

"Hôtel" van 1909 gebouwd in opdracht van Ch. Van de Venne-Meeus (eigenaar van de bloemmolens in de Kapucijnenstraat gesticht in 1884 in een voormalige olieslagerij), naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Tevens bouw van een afsluitingsmuur links. Het bouwplan wijkt af van het woonhuis, zijnde op plan rechthoekige muuropeningen en centrale dakkapel geflankeerd door twee kleinere exemplaren in plaats van fronton en vier dakkapellen. Tuin heden geasfalteerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hier de Duitse legerstaf van Sectie I Wijtschate gevestigd. Na Vande Venne komt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in het pand, heden is er een advocatenkantoor gevestigd.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en souterrain onder leien mansardedak. Parement van witte natuursteen op arduinen plint. Neorégence invloed, zie schelpmotieven van sluitsteen, sierlijk smeedijzerwerk voor balustrade van balkon boven de deur en Franse balkons, voor bovenlicht van houten vleugeldeur en diefijzers voor keldervensters; fascesmotief op de deurmakelaar. Gemarkeerde overkragende kroonlijst met segmentboogvormig verloop boven deurtravee. Vier dakkapellen met rondbogige kroonlijst met gestrekte uiteinden. Steekbogige vensteropeningen met vernieuwd houtwerk; rondbogige deuromlijsting. Linkerzijgevel van rode baksteen en witte natuursteen, arduin voor de plint. Op begane grond reliëf. Rechterzijgevel: een uitspringende travee van natuursteen, voorts rode baksteen en gecementeerd. Rondbogig traplicht met fascesmotief. L-vormige plattegrond. Gaaf bewaard en rijkelijk aangekleed interieur.

• Stadsarchief Kortrijk, 61, nr. 406 (of 3999) (woonhuis); 61, nr. 10214 (afsluiting 1931); 61, nr. 506 (of 8869) (afsluiting 1909).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief kadasterplan, mutatieschetsen nr. 207 (1911/ schets 82, 1946/schets 30, 1957/schets 19, 1958/schets 10, 1981/schets 8); legger nr. 212, (nrs. 5367, 2730, 10990).
  • Doorniksewijk 66 te Kortrijk, in Curtricke nr. 238, 1998, p. 85.