Herenhuis ontworpen door Leopold De Geyne

Beschrijving

Herenhuis van 1892 naar ontwerp van Leopold De Geyne voor industrieel C. Depoortere-Berte, eigenaar van een textielfabriek in de Beverlaai. In 1859 stichtten de gebroeders Camille, Arthur en Henri De Poortere een vlasweverij in de Beverlaai 3; in 1921 wordt het omgevormd tot de N.V. "Ets. De Poortere Frères".

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen. Onderkelderd breedhuis onder pannen zadeldak met lijstgevel van arduin op begane grond; bovenverdiepingen bepleisterd en verfraaid met arduin. Deurrisaliet benadrukt door middel van balusterbalkon. Op middenverdieping uitgewerkte vensteromlijstingen met hoofdgestel. Spiegels van benedenvensters verfraaid met palmetmotief. Rechthoekige muuropeningen; heden PVC-ramen met behouden glas in lood in de bovenlichten. Oorspronkelijk houten vleugeldeur met ijzeren hekken met bovenlicht. Houten kroonlijst met tandfries op consoles.

• Stadsarchief Kortrijk 58, nr. 4110 (of 1720).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief kadasterplan; mutatieschetsen nr. 207, (1835/schets 16, 1886/schets 17, 1892/schets 113, 1893/schets 21, 1894/schets 18, 1902/schets 32, 1957/schets 12); legger nr. 212 (nrs. 1007, 3380, 4606, 4180, 10733).