Apothekerswoning

• is aangeduid als beschermd monument Apothekerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1908

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Schouwburgplein. Diephuis gedateerd 1908 zie cartouche, naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere en gebouwd in opdracht van apotheker E. De Boey. In 1935 werden de muuropeningen op de begane grond gewijzigd, zie bouwplan.

Zowel qua materiaalgebruik, als ornamentiek aansluitend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl, zie trapgevel, boogvelden met reliëfs, cartouches, diamantkoppen, sierankers en natuurstenen drielichten. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk); top bekroond door "koperen hert" verwijzend naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Fraai uitgewerkte parement van gediversifieerde baksteen verfraaid door het rijkelijk gebruik van natuursteen voor zowel de constructieve elementen als de ornamenten. Benadrukte middentravee door driezijdige erker waarboven balkon met bakstenen borstwering. Stenen kruiskozijnen (twee- en drielichten) onder meer gevat in verdiepte rondboognis met boogveld onder druiplijst. Benadrukte hoek, op de begane grond afgesnuit, met console waar tot 1971 een Onze-Lieve-Vrouwbeeld stond. Zijgevel: linkertravee oplopend in trapgevel die de trap herbergt zie de trapsgewijze vensterindeling. Lager aanpalende vleugel met zijtrapgevel.

Volledig aan de nieuwe functie aangepast interieur. Slechts enkele elementen bleven behouden onder meer marmeren schouw en een deel van de eiken trap.

• DEBRABANDERE P., Kortrijkse gevels. Van neoclassicisme tot nieuwe zakelijkheid, p. 87, 89.