Patriciërswoning met tuin en oranjerie

Beschrijving

Classicistisch herenhuis van 1777, gebouwd in opdracht van Jan de Brabandere. In 1955 werd het pand door stad aangekocht en ingericht als Museum voor Schone Kunsten. In 1988 wordt het museum uitgebreid naar ontwerp van Groep Planning.

Langgestrekte lijstgevel van negen traveeën en twee bouwlagen op arduinen plint. Drie traveeën breed middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met oeil-de-boeuf omgeven door guirlande. Arduinen balusterbalkon op voluutachtige consoles. Horizontale gevelbelijning door de geprofileerde kroonlijst op klossen, de druiplijsten en de kordonvormende lekdrempels en de schijnvoegen van het middenrisaliet. Verticaliserende hoekbanden. Rechthoekige vensters met persiennes. Portaal met arduinen bordes van vier treden. Houten deur met getralied bovenlicht. Analoge achtergevel met centrale, licht vooruitspringende deurtravee bekroond door gebogen fronton. Smeedijzeren balkon. Glazen luifel met sierlijst rustend op slanke smeedijzeren zuiltjes.

Interieur. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale vestibule en daarop aansluitend traphal, waarrond de verschillende ruimtes zijn gegroepeerd. Vestibule met bepleisterde wanden van simili-natuursteen. Marmeren vloer. Bepleisterd plafond, verdeeld in twee vlakken door balk. Vleugeldeuren met supra-porta met medaillon, hoorn des overvloeds en strikmotief. Rondboogdeur leidt naar de achterliggend trapzaal thans ingericht als ontvangstruimte met onder meer kassa. Houten bordestrap met marmeren aanzettrede. Gesculpteerde trappaal versierd met bladwerk en laurierkrans. De glazen vleugeldeur naar de tuin wordt geflankeerd door twee marmeren zuilen op vierkante sokkel van zwarte marmer. Zwikken van bovenlicht versierd met bloem- en bladwerk. Links van de vestibule z.g. "muzieksalon". Planken vloer. Bepleisterd plafond verdeeld in twee vlakken door draagbalk verfraaid door rozet. Wanden met houten lambrisering waarboven wandbespanning. De hoeken worden gemarkeerd door gekoppelde pilasters op basementen en met Corinthisch kapiteel. Marmeren schouwmantel waarboven ingelijste spiegel bekroond door paneel met stucreliëf met muziekinstrumenten en bloemmotief. Noordelijke wand met rondboognis. In het verlengde van de muziekkamer, is de eetkamer, plafond met fraai uitgewerkt rozet en schouwmantel van grijze marmer, waarboven vergulde spiegel. Rechts van de vestibule, salon met bepleisterd plafond met verguld lijstwerk, verdeeld in drie vlakken door twee moerbalken met centraal rozet. Houten, beschilderde wanden geritmeerd dor rechthoekige spiegels met vergulde en vlakke pilasters met Corinthisch kapiteel. Hoeken van de kamer worden gemarkeerd door zuilen eveneens met Corinthisch kapiteel. Lambrekijnen met verguld hulstwerk en agrafe. Uitgewerkte marmeren schouwmantel met vrouwenkopje in schelp als sluitsteen. Erboven ingelijste spiegel bekroond door siervaas, dat herhaald wordt in de supra-porta's. Achterliggende woonkamer, die op de tuin uitgeeft. Bepleisterd plafond verdeeld in drie vlakken. Beschilderde houten wanden met eenvoudig lijstwerk. Marmeren schouwmantel, waarboven ingelijste spiegel bekroond door rondboog met bloemenkorf hangend aan strikmotief.

Bovenverdieping bestaande uit zes kamers gegroepeerd rondom de trappenhal. Sobere aankleding met bepleisterde wanden en plafonds met eenvoudige lijstwerk, marmeren schoorsteenboezems en vleugeldeuren. Aansluitende vleugel met vernieuwd interieur aangepast aan de huidige museale functie. Behouden spant. Op de bovenverdieping bereikbaar via gangetje met bepleisterd tongewelf.

Ommuurde tuin met in het noorden oranjerie, bestaande uit een grote glazen serre (gebogen), gevat tussen twee zware bakstenen torengebouwtjes met wenteltrap. Beboomde tuin met onder meer zwarte walnoot, paardenkastanjes en tamme kastanjes, gewone esdoorn, bruine beuk en okkernoot.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00386.
  • DEBRABANDERE P., Franse Stijlinterieurs in Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 18-33.
  • DEBRABANDERE P., Historische parken en tuinen in Kortrijk, Kortrijk, 1992, p. 39-41.
  • Konfrontaties in Moderne Architectuur. Een "promenade" in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 60.