erfgoedobject

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

bouwkundig element
ID
59360
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59360

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen". In oorsprong klooster met bijhorende kerk gebouwd in 1913 in opdracht van de Zusters Clarissen uit Bergen, naar ontwerp van J.R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk). Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden de gebouwen niet ingericht als klooster maar als centrale voor de spoorwegen. Daarna neemt de rijkswacht haar intrek in het gebouw. In 1923 wordt het pand aangekocht door de V.Z.W. Zustergemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand en ingericht als school. De school en kapel worden zwaar beschadigd in 1944.

Baksteenbouw van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Verticaal benadrukte gevel door de doorgetrokken rondboognissen.

Zijde Burgemeester Pyckestraat opvallende kapel naar ontwerp van André De Smedt uit 1960-1963. Betonnen constructie op polygonaal grondplan; koperen platen voor de bedaking. Parabolische schelpenbouw in kroonvorm en met zijdelingse belichting.

  • Stadsarchief Kortrijk 17, nr. 788 (of 5617).

Bron: DE GUNSCH A., DE LEEUW S. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T., SCHEIR O & VAN DEN MOOTER M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Scheir, Olivier; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59360 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.