Burgerhuis Rooden Schild

Beschrijving

Barok diephuis met "classicistische" inslag van drie traveeën en oorspronkelijk twee, doch heden drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), op twee cartouches gedateerd 1627. Vroeger dubbelhuis met puntgevel, in het vierde kwart van de 19de eeuw verbouwd tot enkelhuis en verhoogd met de derde bouwlaag met dezelfde indeling als de tweede, waarvoor bouwaanvraag van 1877. Volgens oude foto's eertijds met dakvenster onder driehoekig fronton.

Heden bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen voor het lijstwerk. Bouwlagen geordonneerd door superpositie van geringde pilasters en doorgetrokken onderdorpels en druiplijsten. Verdiepte, schouderboogvormige bel-etagevensters voorzien van geringde rechtstanden, imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen; verdiepte borstweringen met houten balusters.

Bekronend register van rechthoekige panelen met barokcartouches in een schouderboogvormige bandomlijsting gemarkeerd door opschrift "In den Roden Schilt 16 27". In de twee uiterste traveeën toegevoegde schouderboogvormige bovenvensters in beschilderde omlijstingen. Entablement met gelijkaardige panelen als hoger en deels weggebroken reliëfs. Linkerreliëf met motieven verwijzend naar astronomie (?). Gekorniste kroonlijst. Verbouwde begane grond.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Sint-Katelijnestraat.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde