Stadswoning De Min

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Min

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning De Min

Beschrijving

Van 1647 tot 1670 woonhuis van beeldhouwer Kasper Schillemans. Diephuis heden enkelhuistype van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien).

Bakstenen halsgevel voorzien van arduinen parement op beneden- en bovenverdieping, datering 1773 op een cartouche in de top en overeenkomstig de bouwaanvraag met "model tot eenen nieuwen gevel". Voorgevel horizontaal gemarkeerd door aflijnende pui- en waterlijsten; gekoppelde getoogde vensters in een kwarthol geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen; houten roedeverdeling. Casementen voorzien van uitgeronde hoeken op de verdiepte borstweringen.

Fraai uitgewerkte geknikte boogvormige deur in Lodewijk XV-stijl, op de bouwaanvraag in de derde doch heden in vierde travee; kwarthol geprofileerd beloop op neuten met versierde zwikken en rocaillesluitsteen: mooi gesneden houtwerk met waaiervormig bovenlicht en tussendorpel verrijkt met lambrekijns en vrouwenhoofd. Tweeledige geveltop afgelijnd door zandstenen vleugelstukken en bekroond met zandstenen fronton. Steekboogvormige zoldervensters in een vlakke omlijsting van arduin; balkgat onder fronton.

Deels blinde gecementeerde en witgeschilderde zijgevel met bewaarde muurankers; gecementeerde achterpuntgevel op schouderstukken. Aanpalende bakstenen muur met poort tussen pijlers bekroond met siervazen.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 38.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde