Stadswoning Donderbus

Beschrijving

Eertijds Donderbus, later brouwerij Groote Zon, verbouwd in 1775. Hoog diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Verankerde, heden gecementeerde klokgevel door middel van muurankers gedateerd 1775. Volgens F. Berlemont eertijds trapgevel met kruiskozijnen verbouwd in de 18de eeuw. Getoogde vensters voorzien van arduinen lekdrempels; blinde middentravee.

Verhoogde drieledige top afgelijnd door arduinen vlakke banden en uitgewerkte guirlande; kantonnerende voluten op versierde kraagstenen; gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en bekronend topstuk. Gedicht rechthoekig zoldervenster onder druiplijst tussen twee getoogde vensters, telkens voorzien van arduinen lekdrempel. Erboven: drie rechthoekige luiken met dieper geplaatst middenluik onder latei op consoles. Klein rechthoekig luik in de top.

Verbouwde begane grond eenvoudige winkelpuien met modernistische inslag uit het tweede kwart van de 20ste eeuw in zwarte marbrite-omlijsting. Nummer 49: bovenlicht met gekleurd glas in lood en opschrift "J. Sonck".

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Sint-Katelijnestraat.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde