Burgerhuis Vliegende Paard

Beschrijving

Diephuis, heden van het enkelhuistype, doch voorheen met dubbelhuisopstand (zie oude foto's). Drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (leien, Vlaamse pannen).Rocaillegetinte lijstgevel uit het midden of het derde kwart van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw op beschilderde plint; gebruik van arduin voor omlijstingen. Eertijds centraal deurrisaliet; deur begin 20ste eeuw naar de rechtertravee verplaatst en vervangen door rechtervenster. Behouden schouderboogvormig bovenvenster in een kwarthol geprofileerde omlijsting met rocaillesleutel, korfboogvormige dakkapel in een geprofileerde arduinen omlijsting met in de druiplijst opgenomen sluitsteen.

Voorts getoogde vensters gevat in een vlakke omlijsting met geprofileerd beloop. Korfboogdeur in een kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten met rocaillesleutel en -motieven in de zwikken en gestrekte druiplijst; later bovenlicht met 19de-eeuwse tracering. Bepleisterde kwarthol geprofileerde daklijst en gekorniste kroonlijst.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde