Kolveniershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kolveniershuis

• is aangeduid als beschermd monument Kolveniershuis

Beschrijving

Huis en ingang aan het schiethof der kolveniersgilde. Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) door middel van muurankers gedateerd 1591.

Bak- en zandstenen dubbelhuis op zandstenen plint met rechts gedicht keldergat. Herstoken kruiskozijnen met onder meer vernieuwd materiaal op de begane grond. Oorspronkelijke kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog op de bovenverdieping. Rechthoekig dakvenster met vernieuwde latei.

Kleine rechthoekige deur voorzien van zandstenen negblokken en dito latei op consoles; bolkozijn als bovenlicht. Rij van onregelmatige zandstenen bollen (kanonballen?) tussen de bouwlagen en onder de steigergaten. Overhoekse muizentandfries onder de vernieuwde kroonlijst.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde