Zangschool Koraalhuis

Beschrijving

Zangschool vermoedelijk opgericht in de 15de eeuw en bestuurd door het Sint-Romboutskapittel. In 1797 als nationaal goed verkocht, heden eigendom van de kerkfabriek van Sint-Rombouts. Voorgevel circa 1922-1925 volledig hersteld in "zijnen voormaligen staat" naar ontwerp van architect H. Meyns.

Verankerd hoekhuis met behouden traditionele kern, de buiging van de rooilijn volgend. Verspringende bouwlaaghoogten en onregelmatige travee-indeling onder leien en pannen zadelbedaking. Bakstenen gevels met verwerking van natuursteen voor toegevoegde sokkel, speklagen, omlijstingen, hoek- en negblokken. Gevel in de Schoolstraat met vernieuwde keldergaten, drielichten en bolkozijnen; korfboogdeurtje onder druiplijst; toegevoegde getrapte dakvensters. Laatste travee van twee bouwlagen met vernieuwde kruiskozijnen en omlopend kordon.

Geknikte hoek met gerestaureerde puntgevel met aandak: twee bouwlagen en twee traveeën, rechthoekig deurtje met bovenlicht en driehoekige nis met gietijzeren leuning; overhoeks topstuk. Rechtergeveldeel met sporadisch bewaarde oorspronkelijke speklagen.

Achtergevel zijde Nieuwwerk van twee bouwlagen en volledig gerestaureerde eerste travee; overige traveeën gedeeltelijk zichtbaar: oorspronkelijke bakstenen gevel met steigergaten; bolkozijnen gewijzigd als kruiskozijnen met behouden dagkanten en hoekblokken. Vanaf de derde travee latere bakstenen aanbouw onder plat dak.

Afsluiting door middel van een ijzeren hek, bakstenen muur met rechthoekig deurtje in behouden zandstenen omlijsting onder druiplijst.

• STADSARCHIEF MECHELEN, C 6410: Meyns H., Ontwerp tot herstelling in zijn vroegere staat van het "Koraalhuis", afdruk van pentekening op papier (1922).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde