Twee stadswoningen uit 1616

Beschrijving

Samenstel van twee trapgevels opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, hogere rechtertrapgevel 1616 gedateerd door middel van jaarankers. Diephuizen van twee bouwlagen, respectievelijk twee en drie traveeën onder zadeldak (leien).

Voorgevels circa 1910 ontpleisterd en historiserend gerestaureerd, namelijk linkervoorgevel: aanbrengen van zandstenen parement op begane grond, zandstenen vensteromlijstingen en ontlastingsbogen; rechtervoorgevel: toevoeging van zandstenen sokkel en van ontlastingsbogen op begane grond. In 1982 restauratie door architect K. Beeck, met grosso modo behoud van toestand na 1910, namelijk hervoegen en reinigen van gevels, restauratie met Massangysteen; wederopbouw van geveltoppen met vervanging van arduinen door natuurstenen lekdrempels.

Verankerde bakstenen gevels met verwerking van zandsteen voor het parement van de begane grond links, sokkel rechts, speklagen, vensterlateien, hoek- en negblokken. Rechthoekige vensters onder lateien en gekoppelde ontlastingsbogen; arduinen lekdrempels. Vernieuwde geveltoppen (links zes treden, rechts acht treden en overhoeks topstuk) met lager middenluik tussen rechthoekige zijluiken onder houten luikgat; natuurstenen omlijstingen, lateien en dorpels.

Barokke korfboogdeur onder geringde boogomlijsting van Euvillesteen; imposten en zandstenen afgeschuinde rechtstanden; fraaie zandstenen rolwerksluitsteen.

• BEECK K.. Restauratiedossier met historische nota, woning Rik Woutersstraat 36, 1981.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde