Refugium van de cisterziënzerabdij van Villers

Beschrijving

Voormalig refugium van de cisterziënzerabdij van Villers, in de 14de eeuw alhier gevestigd en heropgebouwd circa 1577. Huidig complex omvat de U-vormige inplanting van de oorspronkelijke gebouwen met 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen rondom een grosso modo vierkante gekasseide binnenplaats.

Pand toegankelijk via een brede neoclassicistische rondboogpoort uit de tweede helft van de 19de eeuw: vlakke omlijsting op imposten, voorzien van een diamantkopsluitsteen en gevat tussen geblokte pilasters van baksteen op natuurstenen sokkel; bekronend, bepleisterd hoofdgestel met architraaf en kroonlijst op gegroefde consoles.

Noordvleugel

Heden nummer 7 en oorspronkelijk vermoedelijk horend bij het refugiehuis (?), later verbouwd als pakhuis; drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). In de 18de eeuw (?) aangepaste bakstenen puntgevel aan straatzijde: licht getoogde vensters in vlakke arduinen omlijsting onder strekse ontlastingsboog; centraal laadvenster op de tweede bouwlaag.

Witgekalkte begane grond met korfboogpoort in rechthoekige arduinen omlijsting, met imposten en trapezoïdale sluitsteen onder geprofileerde gestrekte druiplijst; rechterdeurtje met tussendorpel onder schouderboogvormig bovenlicht met diefijzers. Rechthoekige midden- en zijvensters onder houten luikgat in top. Blinde bakstenen zijgevel met steigergaten.

Aanleunende smalle bijbouw van één travee en drie bouwlagen onder mank zadeldakje (nok parallel aan de straat), op de bovenverdieping verlicht door middel van rechthoekige venstertjes in zandstenen omlijsting met hoekblokken; gedicht deurtje met bewaarde rechtstanden en latei op consooltjes; sporen van zadeldak en geknikt zadeldak in de rechterzijgevel.

Oostvleugel

Eveneens verbouwd als pakhuis. Voorgevel van drie bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Aangepaste traditionele kern. Bakstenen lijstgevel met speklagen, omlijsting, hoek- en negblokken van zandsteen; steigergaten en muurankers met kram en krul.

Aangepaste voormalige kruiskozijnen met behouden kwartholle dagkanten. Heden accent op de vierde travee door middel van een brede poort in gedeeltelijk behouden zandstenen korfboogomlijsting, met geprofileerd beloop op imposten; erboven: drie houten ophaaldeuren gescheiden door de dorpels. Links drie traveeën op de begane grond, heden verscholen achter opslagplaatsen uit de eerste helft van de 20ste eeuw; twee rechtse traveeën aangepast.

Zuidvleugel

Haaks op de straatzijde, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel, uitziend op binnenplaats: volledig vernieuwde afdekkende kroonlijst op karbeeltjes.

Rechts recentere bijbouw van twee bouwlagen. Zijtuitgevel met aandak, gedeeltelijk in zandsteen opgetrokken met gedichte rondboogvensters; geveltop in traditionele bak- en zandsteenstijl met twee gedichte zoldervenstertjes onder behouden zandstenen druiplijst.

Imposante traditionele achtergevel aan de Dijle: zeven traveeën op zandstenen plint. Voormalige kruiskozijnen op beschilderde lekdrempels en gerestaureerd op de bovenverdieping. Begane grond met gemarkeerde derde travee: rechthoekige erker, bekroond met geajoureerde balustrade.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde