Brouwerij De Gulden Zon

Beschrijving

Eertijds samen met Nieuwe Beggaardenstraat nummer 29 brouwerij "de Gulden Zon", heden deel uitmakend van de Technische Scholen Mechelen. Diephuis met trapgevel (negen treden en topstuk); twee bouwlagen en drie traveeën onder L-vormig zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de of de 17de eeuw.

Verankerde bakstenen voorgevel op heden gecementeerde plint; zandstenen vensteromlijstingen, hoek- en negblokken; rondboogvormige bovenvensters in verweerde omlijsting, voorzien van imposten, sluitsteen en geprofileerde druiplijst; arduinen onderdorpels; 19de-eeuwse ramen.

In de geveltop gelijkaardig houten rondboogluik tussen flankerende rechthoekige zijluiken onder druiplijst op consooltjes; erboven luikgat en gedicht balkgat onder vernieuwd overhoeks topstuk met sierbol. Begane grond met verlaagde vensters onder zichtbare oorspronkelijke ontlasting; arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in aangepaste kwartholle omlijsting; 18de-eeuwse paneeldeur onder recenter bovenlicht.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde