Nieuw Kerkhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuw kerkhof

Beschrijving

Zogenaamd "Nieuw kerkhof" als pendant van het "Oud kerkhof" aan de Nieuwpoortsesteenweg, Sinds 1927 gelokaliseerd aan zuidwestelijke straatzijde. Art-decogetinte kerkhofmuur van baksteen in wisselend metselverband, geritmeerd door pilasters uitlopend op getrapte postamenten; keperbogige muuropeningen; decoratie met kransen en toortsen; in het midden, terugwijkend gebogen gedeelte met erin opgenomen zitbanken en gietijzeren toegangshekken tussen poortgebouwtjes, bureel en mortuarium, onder geknikte bedaking. Aanleg: rechthoekige perken met parallelle rijen graven. Centraal, recht pad geflankeerd door twee pleuranten (2m50) op hoge arduinen sokkel, naar ontwerp van Gentse beeldhouwer Geo Verbanck van circa 1917; sluiten aan bij oudere kerkhofmuur. Voorts respectievelijk, in vierkant opgestelde obelisken ter nagedachtenis van Oostendse vissers, aflijnende rozelaars, halfrond perk met zerken oud-strijders en invaliden uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aansluitend bij calvarieberg waar achter columbarium en strooiweide met bronzen sculptuur "Levensboom" op betonnen paal naar ontwerp van Oostendse beeldhouwer Jacky De Maeyer van 1976. Ten noordwesten, Britse militaire begraafplaats. Ten zuidwesten, omhaagde Joodse begraafplaats.

Vermeldenswaardig grafmonumenten: onder meer naar ontwerp van Gaston Eysselinck (Gent) in samenwerking met Jozef Cantré voor Jules Peurquaet, familie Defour en Georgette Troy; graf voor Camiel Jonckheere en Victorine Declercq, ontworpen door Jozef Cantré; graf van Clément Leyhausen (1871-1934), stichter-beheerder van de Oostendse coöperatieve S.E.O., gesigneerd Dolf Ledel.

• DEMEY A., Geo Verbanck beeldhouwer, Gent, 1995, p. 29.
  • HOSTYN N., Monumenten, beelden & gedenkplaten te Oostende - XXXIV: "Levensboom" van Jacky De Maeyer op de strooiweide begraafplaats Stuiverstraat, in De Plate, 1986, p. 179-180.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda

De gebouwen aan de ingang werden uitgebreid en het schrijnwerk werd gewijzigd.