Oorlogsmonument met vrijheidsboom

Beschrijving

Vrijheidsboom en oorlogsmonument, op het kruispunt Stee, Molenstraat en Veldstraat, de voormalige "varkensmarkt". De vrijheidsboom, aangeplant in 1919 is een alleenstaande Bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') met een stamomtrek van 256 cm en een rechtopstaande stam van 5 meter hoogte in een slechte conditie.

Het oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in 1919 naast de vrijheidsboom. Het monument staat in een vierkant perkje, eertijds omgeven door een laag ijzeren hekje op arduinen voetstuk. Hardstenen oorlogsgedenkteken in de vorm van een stèle op vierkante sokkel en afgedekt met dekplaat met plantenornamenten, gesigneerd "J. De Visscher Eekloo". De stèle met bovenaan het opschrift "Hulde aan onze helden 1914-1918" is versierd met een portretmedaillon met het profiel van een gehelmde soldaat gevat in krans van twee gekruiste palmtakken en eronder het wapenschild van de gemeente. In de hoge sokkel zijn in twee kolommen de namen van de twaalf gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog gebeiteld, in een timpaan erboven zijn oorlogswapens afgebeeld. Onderaan zijn twee namen van slachtoffers uit 1940-1945 toegevoegd. Op de rechter zijkant staat te lezen "zij sneefden voor koning/ voor ‘s lands eer en voor vrijheid", en op de linkerkant is een palmtak afgebeeld en staat de tekst "Ginds liggen hun lijken als zaden in ’t zand/ hoop op den oogst o vlaanderland".

De oude vrijheidsboom werd recent vervangen door een jonge boom.

Auteurs: Jacobs, Els