Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Beschrijving

Imposant laatclassicistisch herenhuis, volgens archiefdocumenten en bewaarde rekeningen gebouwd op de plaats van de vroegere pastorie in 1774 onder leiding van de Brugse bouwmeester Emmanuel Van Speybroeck.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle leien zadeldaken en achterliggend tuinperceel. Oorspronkelijk bepleisterde en witgeschilderde voorgevel, heden gecementeerd in geel en grijstinten, op een plint van hardsteenplaten. Gemarkeerd middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton met ingeschreven oculus en voorafgegaan door een hardstenen bordestrap van vier treden met twee gesmeed ijzeren leuningen. Rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met oren en sluitsteen; nieuw schrijnwerk van ramen kleine roedeverdeling. Behouden hardstenen deuromlijsting op neuten, met oren en rocaillesluitsteen en festoen, onder rechte waterlijst. Houten paneeldeur met bovenlicht en houten waaier. Zichtbare linker zijgevel met latere cementering en hoog rondboogvormig venster met glas in lood ter verlichting van het trappenhuis.

Bewaarde plattegrond en interieur met onder meer verschillende schouwboezems met typische afgeschuinde hoeken en stucpanelen met guirlandes, stucplafonds met omlopende hollijsten, houten en marmeren schouwmantels en een marmeren vloer met geometrisch patroon in de inkomhal.

• Rijksarchief Gent, Kerkarchief Watervliet nummer 27 en 28.
  • DEMEY A., Lodewijkstijlen en Oostvlaamse architectuur, Gent, 1991, p. 34.

Pastorietuin

De achterliggende ruime tuin loopt verder door ten zuidoosten van de pastorie en achter de buurhuizen. Dit ruime perceel is reeds zichtbaar in de Atlas der Buurtwegen en hoorde vermoedelijk reeds bij de oorspronkelijke pastorie uit 1774. Heden ruime beboomde siertuin.

• Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet van de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:25.000 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019 (winter), Watervliet[online],https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 januari 2022).