erfgoedobject

Gemeentehuis Sint-Laureins

bouwkundig element
ID
59058
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59058

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Sint-Laureins
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Sint-Laureins
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Watervliet
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Watervliet
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Sint-Laureins
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig schepenhuis of "stadhuis", tot de fusie van 1977 dienst doende als gemeentehuis. 

Vermoedelijk van bij de oprichting van Watervliet in het begin van de 16de eeuw stond het schepenhuis op deze locatie. Twee gevelsteentjes op het bordes vermelden "anno 1781", verwijzend naar nieuwbouw of aanpassing van de oudere kern in classicistische stijl. Volgens het kadasterarchief werd het oorspronkelijke vrijstaande gebouw van vijf traveeën circa 1860 uitgebreid met twee zijtraveeën met korfboogpoorten, begrensd door pilasters, onder lagere en ondiepe pannen zadeldaken. Een gedenksteen binnenin vermeldt dat het gemeentehuis verbouwd werd in 1960 onder leiding van architect Hubert Acke uit Zelzate. Volgens plannen van 1994 werd in achterbouw een bibliotheek bijgebouwd onder leiding van architect P. Feusels. Heden rijbebouwing van zeven traveeën en twee bouwlagen onder geüniformeerde leien zadeldaken met toegevoegde dakkapelletjes en behouden centraal zeszijdig dakruitertje onder klokvormig dak met sierlijk topstuk en windwijzer.

Oorspronkelijk veranderde witgeschilderde voorgevel, heden gecementeerd, gemarkeerd door een dubbele bordestrap met ijzeren leuningen en zandstenen front doorbroken door een steekboogdeurtje; links en rechts, spiegels met jaartal. De hoge trappen leiden naar de toegangsdeur op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in bewaarde classicistische geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, met oren met bloemmotief en bladslinger, diamantkopsluitsteen en bekronende waterlijst; nieuwe houten deur met bovenlicht. Heden rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met oren en eveneens nieuw schrijnwerk. Zijtravee met behouden kolossale pilasters en korfboogpoort rechts. De linker poort en de oculus boven de rechter poort werden vervangen door een venster. Aangepaste achtergevel en interieur met nieuwe trap, vloeren en raadzaal uit 1960.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 1982, p. 795-798

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Watervliet

  • Is deel van
    Stee


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis Sint-Laureins [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59058 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.