erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
59051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59051

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op 22 juni 1921 besliste de gemeenteraad en de Vlaamse Oudstrijdersbond samen om op het dorpsplein een oorlogsgedenkteken op te richten voor de helden van de Eerste Wereldoorlog. Inhuldiging op 28 augustus 1921 op het driehoekig pleintje bij het kruispunt van de huidige Kerkstraat, Appelstraat en Nieuwstraat. Na de aankoop van het herenhuis nummer 30 als gemeentehuis door de gemeente in 1952 overgebracht naar het toen aangelegde gemeentepleintje voor de voormalige gemeenteschool. Obeliskvormig hardstenen gedenkteken op vierkante sokkel, links onderaan gesigneerd: "L. Van Damme, Eeklo" omgeven door een bloemenperk. Op de sokkel, toegevoegde plaat met de namen van de oorlogsslachtoffers van 1940-1945. Op de onderste geleding portretmedaillons en namen van de gesneuvelden van 1914-1918.

  • DE WILDE I., Groot Sint-Laureins in oude foto’s, deel 4, Eeklo, 1993, p. 50.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/59051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.