Villa Windevang

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Windevang

Beschrijving

"Windevang", grote ommuurde villa aanleunend bij de eerder landelijke of regionalistische stijl, gebouwd in 1928 naar ontwerp van architecten Jozef Viérin en Antoine Dugardyn, gelegen op een onregelmatig terrein. Twee toegangen, onder meer zijde Caddiespad een poortgebouw met grote korfboogvormige inkom. Pand vormt een hoek door middel van twee haaks aan elkaar gebouwde vleugels; een centrale trap leidt naar de hoger gelegen inkom. Witgeschilderde baksteenbouw op zwartgeschilderde plint. Schilddak met laag getrokken zijkanten; grote dakoverkragingen op consoles contrasteren met delen zonder kroonlijst. Drukke compositie van diverse muuropeningen in hoofdgevel. Accent op onder meer muurankers, lantaarns, smeedijzer; bas-reliëf.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Dossier 1271.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda