Villa Chanty Val

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Chanty Val

• is aangeduid als beschermd monument Villa Chanty Val

Beschrijving

Villa in cottagestijl zogenaamd "Chanty Val", voorheen gekend als villa "Duinenkotje", op plan aangeduid als "Dune Cottage", gebouwd in 1910 naar ontwerp (1909) van Franz Tilley (Brussel, 1872 - Elsene, 1929) als één van de eerste villa's van Het Zoute. De villa wordt als eerste villa aan de Helmweg op een dieper gelegen perceel gebouwd in 1910 in opdracht van landmeter Edmond Huyghens, woonachtig in Elsene, waar ook architect Tilley gevestigd is. In 1949 wordt op een perceel palend aan de straat een losstaande garage in landelijke stijl opgetrokken naar ontwerp van architect G. Vanwassenhove.

Dieper gelegen villa in cottage- en art nouveaustijl gebouwd tegen duinheuvel aan, waardoor groot niveauverschil ontstaat aan de achterzijde dat wordt opgevangen door terras op bakstenen pijlers aan de zuidzijde. Omringende deels verharde tuin met in de helling geïntegreerde bakstenen trappartijen; afgezoomd door haag. Vanuit voorliggend perceel aan de straatzijde betegeld toegangspad centraal in de terrasvormig aangelegde voortuin. Cottage van een in de duinheuvel ingewerkte kelderverdieping en twee bouwlagen onder breed overkragend tentdak op houten consoles. Op plan ongeschilderde baksteen in onderbouw, zonder aanduiding van plint, en in rondbogen boven de vensters, waardoor voegwerk en natuurstenen sluitstukken aan de rondboogopeningen voorheen zichtbaar zijn. Thans oorspronkelijke materiaalverhoudingen minder leesbaar door de uniforme witschildering op gecementeerde zwartgeschilderde plint. Expressief gabariet door dynamische volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van onder meer halfronde erkers en terrassen, bekroond door schouwen met een opvallende art-nouveaugetinte vormgeving. Erg beeldbepalend voor de achterzijde van de villa is het groot terras op bakstenen pijlers dat doorloopt langsheen de oost- en zuidgevel, centrale pijler oorspronkelijk voorzien van steunbeer. Vernieuwde draagbalk en borstwering van balkon. Betegelde terrasvloer. Verspringende muuropeningen van diverse vorm waarin vernieuwd schrijnwerk. Later aangebrachte luiken met figuratief uitgewerkte duimen. Oorspronkelijk is aan de zuidzijde tussen de rechthoekige ramen van de bovenverdieping een zonnewijzer aangebracht, thans verdwenen. Aan noordoostgevel overhoeks ingewerkte ingang met voorgelegen bakstenen vloertje. Segmentboogvormige deur met zijlicht en trekbel. Witgeschilderd bas-reliëf van biddende vrouw en kind aan noordoostgevel.

Het plan van de villa is grotendeels behouden : inkom met traphal, van waaruit toegang tot zit- en eetkamer aan zuidzijde, voorheen bureau en eetkamer met halfronde uitbouw; keuken aan noordwestzijde. Kelder met behouden tegelvloer en balkenzoldering; thans ingericht met onder meer slaapkamers en sanitair. Grotendeels bewaard houtwerk als onder meer houten trap met trapkast, binnendeuren, hoekbank in hal. Bewaard hang- en sluitwerk. In zitkamer fraaie figuratief uitgewerkte console onder draagbalken, wellicht verwijzend naar bouwheer, zie beroep van landmeter.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Bouwaanvragen, nummer 3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1909/48, 1910/17.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 248, 1276, 4228, 4550.
  • Sint-Lukasarchief Brugge, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996.
  • D'HONDT A., Franz Tilley, in Cnoc is ier, 1988, 25, p. 13-18.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998.