Notariswoning van 1929

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning uit 1929

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Helmweg. Statig art-decogetint herenhuis, opgetrokken in villastijl in 1929 als notariswoning voor J. Stroobandt (Brugge), later schepen en gemeenteraadslid van Knokke. In 1958 verbouwd naar ontwerp van architect P. De Cuypere (Knokke); het aanpalend zuidelijk deel ingericht als ruime tuin en afgesloten met hoge baksteenmuur. Erna verworven door v.z.w. "Familiezorg West-Vlaanderen", zie huidige benaming "Thuiszorg-Familiezorg".

Hoekpand met opvallende concave gevel waarbij de rode baksteenbouw contrasteert met de witgeschilderde geblokte bepleistering rond de raamvlakken. Doorgetrokken driezijdige erkers afgedekt met zwarte schaliën. Centraal vooruitspringend gebogen balkon met gepleisterde borstwering en smeedijzeren leuning. Plint van benedenverdieping en omheiningsmuur bekleed met cementlaag en kiezelstenen.

Interieur. Centrale traphal en trap met sierlijke ijzeren leuning. Oorspronkelijk hoekvertrek van westvleugel als ontvangstruimte van notaris, de privé-vertrekken in de oostvleugel. Originele parketbevloering op benedenverdieping. Thans ingericht als kantoren.

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, dossier 661.
  • LANNOY D., Merkwaardige gebouwen. Het statige hoekhuis van de Albertlaan en de Helmweg, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 36, 1999, p. 52-55).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda