erfgoedobject

Internaat van de gemeenschapsschool Zwinstede-Sincfal

bouwkundig element
ID
58799
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58799

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Internaat van de gemeenschapsschool Zwinstede-Sincfal", ook gekend als "Villa Altena". Oorspronkelijk opgetrokken als grote villa in 1929-1930 naar ontwerp van architect E. Pelseneer (Ukkel) in opdracht van eigenaar Graaf Camille L.J. de Borchgrave d'Altena. De Belgische staat koopt het gebouw in 1966 bij onteigening en in 1977 krijgt de villa een nieuwe functie als meisjesinternaat van het Koninklijk Atheneum Middenschool; sedert 1994 ook jongensinternaat.

Dieper gelegen grote villa in neoclassicistische stijl met voorliggende parking en tuin. Strakke risalietgevel met horizontaliserende indeling. Baksteenbouw verlevendigd door gebruik van arduin (hoekneggen). Bewaard oorspronkelijk zinkwerk van de dakafvoer. Breed uitgewerkte schouwpartijen. Inkom in arduinen portiek onder zadeldakje.

Interieur. Opmerkelijke toepassing van giet- en smeedijzerwerk in het sanitair en de centrale verwarming; in de verwarmingstoestellen zijn schoendroogrekken aangebracht.

  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (West-Vlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand - Brugge), mei-juni 1996, s.p.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 214.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Internaat van de gemeenschapsschool Zwinstede-Sincfal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.