Station Knokke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Knokke

Beschrijving

Station "Knokke". Bakstenen gebouwen gelegen ten zuiden van het Maurice Lippensplein. Hoofdgebouw van 1956, ter vervanging van gebouw uit 1932. De twee dwarsgebouwen dateren van 1932.

Het eerste, voorlopige station van 1926 wordt in 1932 vervangen door een definitief station door ir. G. Duchateau en architect Paul Nouille. Het L-vormig gebouw had ontvangsthal, loketten, magazijn voor goederen en toldienst.

Uitgevoerd door aannemer F. De Cuyper (Knokke). Ingehuldigd in 1932. In 1940 hoofdingang beschadigd, in 1944 opgeblazen. In 1955 wordt de stoomtrein vervangen door een elektrische trein. In 1956 wordt een nieuw station in gebruik genomen. Fries boven de loketten naar ontwerp van R. Pyson uit 1956.

• D'HONT A., 't Dorp, in: Cnoc is ier, Knokke, 1988, p. 10, 15-16.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 188.