Ensemble van boerenarbeiderswoningen met tussenliggende schuur

Beschrijving

Ensemble van boerenarbeiderswoningen met tussenliggende schuur, die in 1845 worden gebouwd als pachterhuisjes in eigendom van de Watering van Greveninghe. Nummer 80 wordt in 1906 volledig heropgebouwd, met een uitbreiding van één travee in 1926. Beide huizen worden circa 1906-1907 verkocht aan de pachters.

Het ensemble van boerenarbeidershuizen met schuur is gelegen op een smal perceel tussen de Sluisstraat en de Greveningedijk, in een nog steeds landelijk gebied van Westkapelle, dat evenwel doorkruist wordt door drukke verkeerswegen. Beide woningen bestaan uit een woongedeelte met opkamer aan de achterzijde en een geïncorporeerde stal. Nummer 78, het rechter huis met aanpalende schuur is een boerenarbeidershuis dat sinds zijn bouw in 1845 weinig veranderingen heeft ondergaan. Het huisje zelf is een verankerde baksteenbouw van één bouwlaag en vier ongelijke traveeën onder een zadeldak (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), met geïncorporeerd stalletje van twee traveeën. De voor- en zijgevel zijn voorzien van een verzorgde beraping; de rechthoekige muuropeningen worden vlak omlijst, met als bekroning een typische accoladeboogvormige versiering. Houtwerk deels bewaard.

De schuur is een breder, meer vooruitgelegen schuur in blote baksteenbouw onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). De schuurpoort loopt door tot onder de dakrand, links is een bijkomende (garage)poort ingebracht.

Nummer 80 is een lage boerenarbeiderswoning van 1906 bestaande uit één bouwlaag en drie traveeën, waarvan de linker een uitbreiding is van 1926; links twee traveeën met geïncorporeerde stallen. De stallen zijn te bereiken via staldeuren in de rechterzijpuntgevel; op het huidige kadasterplan zijn de volumes van nr. 80 en de schuur van nummer 78 foutief met elkaar verbonden. De voor- en achtergevel zijn witgekalkt met gepekte plint; de voorgevel is afgeboord door een houten gootlijst. De twee rechthoekige vensters zijn beluikt en bevatten houten schrijnwerk, twee deuren waarvan de rechter leidt naar de stal. Linker zijpuntgevel niet gekalkt en voorzien van een dichtgemetselde toegang tot een oorspronkelijk op zolder gelegen hoenderhok.

Beide huisjes hebben hun interieurindeling behouden. Ze hebben een kleine, vlak overwelfde kelder met opkamer aan de achterzijde en enkele eenvoudige kamers waarin de balkenroosteringen zijn bewaard en deels de originele Boomse tegels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Westkapelle, 1845/3, 1863/3, 1906/1, 1907/2, 1926/7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda