erfgoedobject

Rustoord Onze-Lieve-Vrouw van Troost

bouwkundig element
ID
58495
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58495

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Rustoord Onze-Lieve-Vrouw van Troost". In 1889 wordt een Ouderlingentehuis in de oude vrije school in de Moriaanstraat (huidige Rustoordstraat) ingericht door de "Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo" (Kortemark). Het rustoord in 1893 gebouwd, wordt bijna volledig vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heroprichting in 1955 door de "Zusters van Liefde" (Kortemark). Aankoop van het complex door het gemeentebestuur in 1976. Renovatie- en uitbreidingswerken in 1988-1995 met onder meer afbraak van de kapel. Aan de straat, bewaarde volumes van 1955: gele baksteenbouw met gestileerde regionalistische inslag zie onder meer tuit- en puntgevels met aandaken en vlechtingen.

  • COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 440-441.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 149.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rustoord Onze-Lieve-Vrouw van Troost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.