Pastorie La Cure

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis La Cure

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie La Cure

Beschrijving

Zogenaamd "La Cure", nu "Santa Margarita", rijwoning in de dorpskern en oorspronkelijk de pastorie van de Christus-Koningkapel, gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Maakt deel uit van het bouwblok rond de Christus-Koningkapel. De pastorie en de kapel zijn als ensemble ontworpen, met een laag overgangsgedeelte op de hoek dat later is aangepast. De pastorie is opgetrokken in een combinatie van neogotiek, zie tudorbogige velden boven de muuropeningen en cottagestijl, zie overkragende dakrand in de vorm van windveren. Opgetrokken in dezelfde baksteen als de kapel, door overschildering en door een nieuwe verbinding tussen de kapel en de pastorie is de eenheid minder zichtbaar. Gaaf bewaard wat betreft detaillering en schrijnwerk (enkel op gelijkvloers vervangen).

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel I, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Heist, 1906/5.
  • VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de H.-Familieparochie, Brugge, 1987, p. 23.