erfgoedobject

Tiendenpaal

bouwkundig element
ID
58349
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58349

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tiendenpaal
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Tiendenpaal
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tiendenpaal
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eén van de drie bewaarde paalstenen in Sint-Margriete op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik. In de streek werden reeds in de 13de eeuw tiendgebieden afgebakend door de abdij van Sint-Baafs, door de Sint-Pietersabdij en door het kapittel van Doornik, namelijk kort na de afbakening van de parochiegrenzen in 1244 en 1249. De zuidwest-noordoost gerichte grens tussen de tienden van Sint-Baafs, Sint-Pieters en het kapittel van Doornik, tevens de parochiegrens tussen Sint-Jan-in-Eremo en de verdwenen parochie van Roeselare (nu Sint-Margriete), vormde later de gemeentegrens tussen Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo. In 1482 werden door de Sint-Baafsabdij vier palen geplaatst op de reeds in 1244 getrokken grens. De paalsteen in de voortuin van de parochiekerk op het Kerkplein is vermoedelijk afkomstig van de Roeselarepolder en werd aldaar geplaatst in 1654 op de plaats waar in 1482 ook een paal geplaatst werd, naar aanleiding van het plaatsen van nieuwe grenspalen na de indijking van verschillende kleine polders in 1652 die het ontstaan gaven aan de Generale Vrije Polder. In de jaren 1960 werd de paal geplaatst aan het gemeentehuis van Sint-Margriete en in 1990 verhuisde hij naar zijn huidige locatie bij de kerk. Deze paalsteen van 1654 is gelijkaardig aan de paalsteen in de Sint-Livinuspolder. Op één zijde vindt men de letters SB, op de andere zijde stond SB en Dor/nick, nu bijna onleesbaar geworden. 

  • Gemeentearchief Sint-Laureins, nummer 1.853.1.
  • Kadasterarchief Gent.
  • Rijksarchief Gent, Verzameling Kaarten en Plans.
  • AALBREGTSE M.A., Merkwaardige grenspalen en grensstenen, Oostburg, 1974, p. 9-11.
  • GOTTSCHALK M.K.E., Historische geografie van westelijk Zeeuws-Vlaanderen, deel I, 1955, deel II, 1958.
  • VERSTRAETE D., Over Sint-Margriete, het dorp dat dikwijls verhuisde, Historische verkenningen in het Meetjesland, Maldegem, 1982, p. 257-271.
  • VERSTRAETE D., Geteisterde dorpen in het noorden van het Meetjesland, Appeltjes van het Meetjesland 8, 1957, p. 77-107.
  • VERSTRAETE D., Een paalkwestie in de omgeving van Sint-Margriete, Appeltjes van het Meetjesland 16, 1965, p. 66-81.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kerkplein

  • Is deel van
    Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tiendenpaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58349 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.