Pastorie Sint-Margaretaparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Margaretaparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie. Ten zuiden van het huidige dorpsplein en ten westen van het kerkhof en site van de vroegere parochiekerk ingeplant burgerhuis met voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur met ezelsrug, voorheen met fraai ijzeren hekwerk. Typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met flankerende aanbouwsels onder lessenaarsdak, in kern opklimmend tot 1749 (zie jaartal op gevel), volgens literatuur in 1850 verhoogd met een bouwlaag en voorzien van een gevelbepleistering en rondboogdeur onder booglijst op imposten en waaier in het bovenlicht. Huidig voorkomen van 1960, na de renovatiewerken onder leiding van architect P. Hollevoet. Versoberde gecementeerde voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters (nieuw schrijnwerk) en centrale rondboogdeur in nieuwe omlijsting van gesinterde baksteen en bovenlicht met glas-in-loodvulling.

• Gemeentearchief Sint-Laureins, 1.857.073.542, pastorie Sint-Margriete.
  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, deel 1, 1990.