Kerkhof, kapel en ommegang van Sint-Margareta

Beschrijving

Kerkhof en site van de vroegere kerk. Omhaagd en door leilinden afgeboord kerkhof op rechthoekige plattegrond, toegankelijk via een vernieuwd ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes aan de westzijde van het huidige Kerkplein.

Site van de vroegere kerk, de vierde in rij in de parochie Sint-Margriete, opgericht door de Gentse Sint-Baafsabdij in 1672, na lang verzet van de Staten Generaal van de Verenigde Provinciën en na de definitieve scheiding. Ze was gelokaliseerd midden het nog bestaande kerkhof. Het geoosterde kerkgebouw met vierkante westtoren werd wegens bouwvalligheid, met uitzondering van het koor, gesloopt in 1883. Het oude koor bleef tot 1971 als calvarieberg op het kerkhof bewaard.

Langs het omlopend pad werd met de kermis van 1921 de zes ommegangkapelletjes van Sint-Margaretha ingewijd. De oorspronkelijke betonnen pijlerkapelletjes onder zadeldakjes werden recent vervangen en de gepolychromeerde reliëfs van de Eeklose beeldhouwer Fernand Nisol (één gesigneerd) die het leven van de heilige voorstellen, gerestaureerd.

Kapel

In het zuidoosten, op de perceelsgrens van het kerkhof werd in 1729 een kleine kapel gebouwd ter ere van Sint-Margaretha op de plaats waar de Heilige Hosties, die met de gewijde vaten uit de kerk gestolen werden in 1727 in de gracht teruggevonden werden. Toestemming werd verkregen van de bisschop van Brugge om in de kapel ook een steenput te maken daar aan het water genezende kracht toegeschreven werd. Het 18de-eeuwse kapelletje werd intussen vervangen door een 19de-eeuwse grotere neogotische kapel, samen met het slopen van de oude kerk in 1883 met binnenin een 18de-eeuws altaar, afkomstig uit de gesloopte parochiekerk.

Eenbeukige bakstenen kapel onder golfplaten zadeldak, voor- en achteraan afgewerkt met aandaken. Eenvoudige spitsboogdeur en zijvenstertjes met binnenluiken. Bekronende spitsboognis met reliëf gesigneerd F. Nisol.

Bepleisterd interieur met tongewelf met houten thans geelgeschilderd houten portiekaltaar met composietpilasters op voluten en zwaar hoofdgestel, met bekronend fronton met duif in stralenkrans en voorheen met schilderij: de Aanbidding van het H. Sacrament, later het 18de-eeuwse houten Sint-Margarethabeeld met draak dat zich nu in de kerk bevindt en heden een neogotisch Sint-Margarethabeeld boven het tabernakel. Grijze tegelvloer met marmerplaat en afdekplaat boven de oude waterput.

Naast de overwegende hardstenen graftekens staan nog twee gietijzeren grafkruisen.

• Pastorie Kaprijke, Kerkarchief Sint-Margriete, Resolutieboek van de Kerk van St.-Margriete, anno 1826.
  • DE POTTER F. – BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Eeklo, deel II, Gent, 1870-1872, p. 15-17.
  • DE WILDE I., Groot Sint-Laureins in oude foto’s, dl 1-5, Eeklo, 1990-1995.
  • DHANENS E., Inventaris van het kunstpatrimonium van Oostvlaanderen, Kanton Kaprijke, Gent, 1956, p. 94-95.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen