Klooster, school en parochiezaal van Sint-Jan-Baptistparochie, Bentille

Beschrijving

Klooster, kleuter- en meisjesschool en parochiezaal. Stichting in 1888 van een klooster en meisjesschool door pastoor A. De la Royère, met de financiële steun van de parochianen en juffrouw Marie Wille uit Kaprijke, op de plaats van de vroegere kantschool. De bouwwerken werden toegewezen aan aannemer Van Wassenhove uit Eeklo en voltooid in 1892. Op dat ogenblik betrokken de zusters van het Heilig Hart van Maria uit Nederbrakel het klooster en verzekerden het onderwijs. In 1930 werden de oude schoolgebouwen afgekeurd en vervangen door de huidige, vrij imposante vleugel met oorspronkelijk vier ruime klaslokalen op de begane grond en een parochiezaal op de bovenverdieping. De werken werden uitgevoerd door aannemer Edouard Heene uit Eeklo. Inhuldiging en plaatsing van het Heilig Hartbeeld in de voorgevel in september 1931.

Vernieuwen van het klooster en nieuwe kapel in 1936 naar ontwerp van architect De Boever, die ook het klooster van de zusters in Nederbrakel had ontworpen, uitgevoerd door aannemer E. Heene. Inwijding van de kapel op 12 november 1936.

Haaks op de straat ingeplante schoolvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Opgetrokken uit baksteen, sterk geritmeerd door pilasters en spaarvelden waarbinnen de licht getoogde vensters gevat zijn. Blinde straatpuntgevel met spitsboognis met Heilig Hartbeeld.

Ten zuiden van het schoolgebouw, nieuw klooster op vierkante plattegrond met aanpalende iets dieper gelegen kapel. Kloosterhuis in villastijl met twee bouwlagen en zwart pannen tentdak met centrale dakkapel. Opgetrokken uit oranjerode baksteen in decoratief metselverband afgewerkt met een contrasterende bepleisterde band onder de overstekende kroonlijst. Uitspringend inkomportaal onder plat dak gestut door vierkante pijlers. Voorts brede drielichten.

Kapel, ingeplant tussen school en kloosterhuis, met voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur en hekwerk, met beelden van pater Pio en Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Bakstenen kapel met bepleisterde voorpuntgevel voorzien van kruisbeeld. Centrale rechthoekige deur en register van vijf vensters erboven.

• FRANCQUE C., Geschiedenis van de klooster-, kleuter en lagere meisjesschool te Bentille, in Ons Meetjesland, XIX, 1, 1986, p. 44-49.