erfgoedobject

Melkerij Sint-Laurentius

bouwkundig element
ID
58329
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58329

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij Sint-Laurentius
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Melkerij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Plattelandscentrum, Jeugdhuis en Openbare bibliotheek, ingericht in 1998 in de voormalige melkerij. Melkerij Sint-Laurentius gesticht in 1936 door V. Moens en M. Buyck in de oude olieslagerij Van de Kerckhove in de Dorpsstraat, in 1940 overgebracht naar de nieuwe moderne zuivelfabriek in de Leemweg, opgericht in 1938-39. In de jaren 1960 gefusioneerd met Comelco van Aalter en nog tot 1969 in werking als kaasfabriek. In 1998 gerenoveerd onder leiding van architect L. Groosman en aannemer Cortier-Vandenbussche (zie gedenksteen binnenin).

Achterin gelegen, heden bepleisterd en geelgeschilderd gebouw met nog herkenbaar kubistisch volume met verspringende gevelvlakken en plat dak. Aangepaste vensters, onder meer het over twee bouwlagen doorgetrokken groot venster in de linker travee en de ronde vensters in de lage bouw rechts.

  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1990; Deel 3, Eeklo, 1992, p. 14.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Melkerij Sint-Laurentius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58329 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.