Pastorie Sint-Laurentiusparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, volgens literatuur en het kadasterarchief gebouwd in 1884 als woonhuis voor de heer Huyghe-De Curte door aannemer Van Rie uit Maldegem, in 1891 onder pastoor De Swaef in gebruik genomen als pastorie tot eind van de jaren 1990. Sindsdien gerenoveerd en herbestemd.

Imposant dubbelhuis met voortuintje (muur en ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers verdwenen), vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak met links aansluitende travee onder lager dak. Baksteenbouw met verwerking van vrij veel blauwe hardsteen voor de zware plint in bossage, de vensterdorpels en consoles, en de diamantkopvormige hoekblokken aan deur en vensters. Uitgewerkte ankers op de penanten. Korfboogvormige vensters en dieper gelegen centrale deur in portiek met drie treden; nieuw schrijnwerk. Bolkozijnen in de linker aanbouw. Aflijnend hoofdgestel en houten kroonlijst met sierlijke gebekte daklijst. Zij- en achtergevel met nieuwe structuurbepleistering in plaats van de oorspronkelijke beraping.

• BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900,II, St. Laureins, 1971, p. 422-424.
  • DE WILDE I., Groot-Sint-Laureins in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1990.