Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen op de hoek van Schermersstraat en Kapucinessenstraat, dat tot de oorspronkelijke bebouwing van beide straten behoort, te dateren in de jaren 1850. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het hoekpand (Kapucinessenstraat 1) werd recent volledig verbouwd en met een extra bouwlaag verhoogd.

Met een gevelbreedte van respectievelijk drie (Schermersstraat 12), twee (Schermersstraat 10) en twee bij vijf traveeën (Kapucinessenstraat 1), omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels van de eerste verdieping, beantwoordt het uniform behandelde gevelfront zijde Schermersstraat aan een repeterend schema. De compositie wordt geritmeerd door de inkomportalen in de derde, vijfde en laatste travee, gevat in een hardstenen omlijsting met entablement op consoles, bekroond door een gietijzeren balkonborstwering. Verder regelmatige registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting; individuele lekdrempels op begane grond en tweede verdieping, de laatste geaccentueerd door voluutconsoles en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, casementenfries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Gietijzeren voetschrapers.