Gemeentehuis van Sint-Laureins

Beschrijving

Ingeplant aan het samenkomen van de Dorpsstraat en de Leemweg in het centrum van de gemeente. Door zijn schuine en vrijstaande inplanting op een vrij groot terrein, thans omgeven door een groenblijvende beplanting en geflankeerd door de imposante beuk met oorlogsgedenkteken, werd vooral het representatieve karakter van het gebouw beklemtoond.

Gebouwd in 1902 naar de plannen van architect Lambert De Vleeschouder op de plaats van de in 1894 gesloopte pastorie. Tot 1796 maakte Sint-Laureins deel uit van het ambacht Maldegem. De schepenkamer bevond zich toen op de bovenverdieping van de herberg Sint-Hubert in de Dorpsstraat. Ook na de inrichting als zelfstandige gemeente bleef de administratie daar gevestigd. Vanaf 1830 verhuisde ze naar verschillende café’s in de Dorpsstraat die nog lang de naam "Oud gemeentehuis" of "Het gemeentehuis" droegen.

De nieuwbouw die in 1902 gerealiseerd werd herbergde in de onderbouw tot circa 1940 ook een café en conciërgewoning. Sinds de fusies van 1977 fungeert het gemeentehuis van Sint-Laureins als administratief centrum voor alle deelgemeenten en werd een nieuwe raadzaal ingericht op de zolderverdieping.

Op 1 mei 1995 werd achteraan, aan de westzijde van het oude gebouw een nieuwe administratieve vleugel in gebruik genomen naar de plannen van architect M. Cocquyt.

Gemeentehuis in historiserende, neotraditionele stijl geïnspireerd op de Brugse neogotiek met voorgevel uitziend op de Dorpsstraat. Oorspronkelijk rechthoekige constructie met voor- en achterbouw, twee bouwlagen op hoge onderbouw en leien zadeldaken. Rechterzijtravee en rechterzij- en achtergevel afgewerkt met trapgevels. Zijgevels geritmeerd door getrapte dakvensters. Opvallend kleurrijk materiaalgebruik. Opgetrokken uit rode baksteen gemarkeerd door zwarte bakstenen banden ter hoogte van de vensterdorpels en booglijsten, met hardstenen kruiskozijnen, bolkozijnen en drielichtskozijnen, waterlijsten, hoek- en sluitstenen en lelieankers op de penanten. Hoge sokkel van breuksteen met afgeschuinde lijst doorbroken door getraliede vensters.

Voorbouw met gemarkeerde centrale inkompartij met vierkante okseltoren van drie geledingen onder leien tentdak met ijzeren nokhek. Opengewerkt hardstenen portaal met korfboogdoorgangen, toegankelijk via een monumentale bordestrap aanleunend tegen de linkertravee en voorzien van fraaie smeedijzeren leuningen. Onder het portaal geeft een lage steekboogdeur met een afdalende trap toegang tot het souterrain. De originele toegangsdeuren met neogotisch vouwbladmotief bleven behouden. Op de bovenverdieping van de toren zijn de kruiskozijnen gevat in spitsboognissen met een opmerkelijke terracottadecoratie op de borstweringen met jaartal 1902 en de initialen SL van de gemeente. In het boogveld prijkt het hardstenen gemeentewapen. Een boogfries lijnt de torengeleding onder de overstekende daklijst af. Links van de deur vermeldt een gevelsteen: "Bouwmeester Lambert De Vleeschouder/ aannemers gebroeders Van de Woestijne/ 1902".

Aan de voorgevel werden nog twee gedenkplaten aangebracht als: "Hulde aan de pionier van het Afrikaans beschavingswerk Gysels Oscar Joseph, luitenant geboren te St. –Laureins 28.10.1870 overleden te Boma 1.5.1902/ Kongolese herdenkingsbond 1957" en "Groupe mobile La Sarcelle/ …, in volle gevecht … gesneuveld voor België te St.-Laureins: de brigadier Van den Berghe Aimable +27-9-44/ de soldaat Martens Alfonds +28-9-44". Zijgevels van de voorbouw op ongelijke wijze afgewerkt, links met een trapgevel met kruiskozijnen in korfboognissen, rechts met lijstgevel met bolkozijnen en uitspringende gevelhoge driezijdige erker onder afzonderlijk leien dak.

Iets lagere achterbouw van drie traveeën geritmeerd door getrapte dakvensters en kruiskozijnen in korfboognissen. Bovenvensters met stompe spitsboogafwerking en Y-tracering. Voorzetraampjes in glas in lood met gemeente-initialen SL werden hier bij de inrichting als raadzaal herplaatst.

Het sober uitgewerkt interieur behield het binnenschrijnwerk, de houten bordestrap en enkele neogotische schoorsteenmantels. In het souterrain bleven twee deuren met getralied ijzeren luikje van de vroegere gevangenis bewaard. De zolderverdieping van de achterbouw met houten gedrukt spitstongewelf met kappen boven de vensters werd na de fusie van 1977 ingericht als raadzaal.

• Kadaster Gent, Archief.
  • BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, Sint-Laureins, 1970, II, p. 473-474.