Koeihouderij Salm-Salm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koeihouderij Salm-Salm

Beschrijving

Geheel van twee winkelhuizen met melkveehouderij in neo-Vlaamserenaissance-stijl, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1882. Opdrachtgever was Adrien Pauwels (°Kalmthout, 1847), 'cultivateur' van beroep, die later dat jaar door Krekel een geheel van drie woon- en handelspanden liet optrekken aan de Plantinkaai.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl zoals dit. In de nabije Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk kruisverband met smeedijzeren sierankers. Van witte natuursteen is gebruik gemaakt voor speklagen, omlijstingen, dorpels, sluitstenen en diamantkoppen, van blauwe hardsteen voor de plint en poortomlijsting. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet met een kruiskozijn boven de koetspoort, dat oorspronkelijk werd bekroond door een dakvenster met gebroken fronton. Boven de poort een fronton met voluten, een guirlande en een bronzen koeienkop; hogerop een gevelsteen met opschrift: “KOEIHOUDERIJ SALM-SALM”. Links en rechts van het risaliet, houten winkelpuien met zijportaal in de uiterste travee. Verder registers van rechthoekige bovenvensters met lekdrempel en geblokte ontlastingsboog, gekoppeld door een tweede ontlastingsboog. Een klassiek hoofdgestel met een kleurrijke cementtegelfries en houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging.

Op de binnenplaats: L-vormig stalgebouw in baksteenbouw, van twee bouwlagen met dakvensters