Kasteeldomein Prinsenveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Prinsenveld

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Prinsenveld

Historiek

Mooi domein met landhuis, hoeve, conciërgerie, paardenstallen en serres, aangelegd in het vroegere Maldegemveld, op de grens met Ursel en het Drongengoedbos. Dit uitgestrekte heidegebied, vroeger ook 's Herenveld genoemd naar de eigenaars, de heren van Maldegem tot het einde van de 18de eeuw. Later naar de laatste heer, de prins de Croy, Prinsenveld genoemd en begin 19de eeuw verkocht aan de familie Pecsteen-Dhont. Volgens het kadasterarchief werd in 1858 door Charles Dhont, advocaat te Brugge, een huis en landgebouw opgericht, deels omgeven door een gracht, geregistreerd op de Poppkaart (circa 1860) onder de naam "Ouden Doorn ferme". Eveneens volgens het kadasterarchief werd in 1877-78 het huis vernieuwd, het landgebouw vergroot en verschillende paviljoentjes bijgebouwd. Dit is vermoedelijk met eclectisch zomerverblijf gekend door oude foto's. Volgens de literatuur bouwde Charles Dhont in 1846 het eerste Kasteel Prinsenveld. Het huidige landhuis vermeldt op de voorgevel "Prinsenveld", "1856" (foutief gelezen 1846 ?), "1927", "herbouwd". Deze "herbouwing" (niet geregistreerd op het kadaster) in "Vlaamse stijl" zou gebeurd zijn door mevrouw Charles Dhondt naar plannen van architect Viérin van Brugge, uitgevoerd door de gebroeders Goetinck van Brugge. Tot 1944 werd het kasteel in de zomer bewoond door twee zoons, Charles en Edmond Dhont en nadien verkocht.

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis toegankelijk via een imposant ijzeren hek aan vierkante bak- en hardstenen pijlers met siervaasbekroning en gekasseide oprit vanaf Urselweg. Huidig gebouw opgetrokken uit lichte baksteen op een sokkel van donkere baksteen afgewerkt met een natuurstenen afgeschuinde lijst. Voorgevel uitziend op een open grasperk omgeven door prachtige bomen, van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, gemarkeerd door zijrisalieten met speelse in- en uitgezwenkte top met bekronend bolornament. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en kleine roedeverdelingen. Toegangsdeur in middenrisaliet van drie traveeën, onder houten afdak op consoles. Penanten van de zijtraveeën voorzien van wapenschilden van de familie Dhont en de Hooghe de la Gauguerie met spreuk: "nobilitas virtutem doctrina cordonat". Zijrisalieten met Brugse traveeën, met cartouches in de boogvelden met huisnaam "Prinsenveld", jaartalen "1856" en "1927" en "herbouwd". Lelieankers op de penanten. In L-vorm uitgebouwde achtergevel met gevarieerde venstervormen en markerende achtzijdige toren onder leien naaldspits, rechts van de achterdeur.

Ten noorden van het landhuis, door een muur en houten hek aan vierkante gemetste pijlers met siervaasbekroning afgesloten vroegere boerderijgebouwen en moestuin. Ten zuiden, vroegere paardenstallen en conciërgewoning met achteraan, in 1931 bijgebouwde kippenkwekerij. Bakstenen vleugel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak, op de begane grond gemarkeerd door getoogde spaarvelden onder gestreepte bogen. Getoogde vensters met kleine roedeverdeling. Omringend park en aangelegde tuin met behouden gracht met boogbrug met fraai ijzeren leuningen en beeld van een liggend hert op sokkel in het grasveld voor het huis.

• DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s;l., s.d. , p. 159-162.