Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Schuin ingeplante langgestrekte hoeve gelegen tegenover de Portugiezenstraat, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werd in 1889 de stal naar de straatkant toe opgetrokken in het verlengde van het boerenhuis met schuur.

IJzeren toegangshek tussen betonnen pijlers aan de zuidzijde van de bebouwing. Dieper gelegen boerenhuis van zes traveeën onder mank zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Verankerde en witgeschilderde baksteenbouw op een lage, donkerbruin geschilderde plint. Voorgevel afgelijnd door geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters, aan de voorzijde voorzien van luiken. Lage korfboogdeur in bruingeschilderde omlijsting op imposten en onder druiplijst. Vernieuwde rechtertravee met garagepoort.

Tegen de linkerzijgevel van het boerenhuis aanleunende dwarsschuur onder doorlopende bedaking (achterste dakschild met golfplaten). Achtergevel in vernieuwd metselwerk met rechthoekige schuurpoort. Zijpuntgevel met gebogen zoldervenster in omlijsting van rode en gesinterde baksteentjes.

Ten opzichte van de woning vooruitspringende jongere stal. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige staldeuren in de achtergevel. Hermetste straatpuntgevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke